Eindhovens Dagblad — 10 december 2003

DE PRAKTIJK - door Ellen van der Hart

De Yogadocente

Yoga is een vorm van lichaamswerk die uitgaat van een harmonie tussen lichaam en geest. Deze harmonie bereik je onder meer via ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken en lichamelijk gerichte oefeningen.
Deze oosterse wetenschap vindt zijn oorsprong in India. Het woord komt uit het Sanskriet en betekent verbinden. Er zijn veel soorten yoga waarvan de klassieke Hatha-yoga een vorm is die in het westen de meeste ingang heeft gekregen. “Voor ons westerlingen is deze vorm hanteerbaar met name omdat de ontspanning in eerste instantie fysiek wordt gerealiseerd,” aldus yogadocente Anna van Dongen. Hatha-yoga omvat onder andere ook concentratie-oefeningen.
“De redenen waarom iemand kiest voor yoga maken in principe niet uit. We zijn allemaal op zoek naar harmonie. Ieder op een eigen manier. Daarom kunnen mensen bij mij een proefles nemen, om te kijken of het iets voor hen is. Op allerlei manieren zijn mensen tegenwoordig met hun energie aan het werk.” Anna van Dongen begon 16 jaar geleden met haar praktijk in Eindhoven. “Ik probeer door te geven waar ik zelf voor sta. Ik ben natuurlijk geen therapeute, maar geef mensen wel de ruimte om uiting te geven aan hun emoties.”
Yoga is voor haar een snelle weg om naar binnen te keren in jezelf. “Mensen hebben de neiging om zich op de buitenwereld te richten. Het is goed dat zij contact maken met het hier en nu. De rust en harmonie in zichzelf te vinden. Ik probeer de mensen tijdens de les los te maken van de drukte om hen heen. Belangrijker is te ervaren dat je in de yoga geen doel nastreeft, geen prestatie. Yoga is een individuele ervaring. Tijdens de lessen zijn ze met hun aandacht gericht op de oefeningen en de effecten voor henzelf, niet op de prestatie. Niet willen, maar zijn. Yoga is natuurlijk niet de weg voor iedereen.”
Tijdens de lessen zitten de cursisten op matten tegenover de docente. Iedere les begint met de oefening zichzelf bewust te maken van de ruimte waar zij zich bevinden. Vervolgens komen er oefeningen voor onder meer het losmaken van de nek of rug.
Anna van Dongen werd tot Hatha-yogadocente opgeleid in Amsterdam bij de stichting Yoga en Vedanta. “Dat is mijn basisopleiding. Ik werk ook met oefeningen uit de poweryoga en stretching. Daarnaast heb ik een opleiding gevolgd voor het werken met zwangeren. Ik begeleid hen met hun partners in de laatste fase van de zwangerschap en bereid ze voor op de bevalling. Via de juiste ademhalings- en ontspanningstechnieken leren ze om te gaan met pijn.”
Na de bevalling kunnen vrouwen doorgaan met het volgen van lessen om de draagkracht van het bekken weer in orde te maken. In zeven lessen wordt gewerkt aan het herstellen van het lichaam met behulp van de oefeningen, ontspanningstechnieken en visualisaties. “Met oppas voor de baby’s.”
Ook leert ze de ouders de Indiase babymassage Shantala (in drie lessen). "Deze eenvoudige vorm van massage is genieten voor de baby en voor de ouders. En het kan al als de baby zes weken oud is.”
"Het werken met baby’s ontroert me enorm. Zeker als ik de vaders bezig zie tijdens de speciale vaderbijeenkomst. Een geweldige vorm van interactie.”