Groot Eindhoven — 3 december 2003

Zwangerschapsyoga populair

EINDHOVEN - Yoga wordt steeds populairder. Reeds 16 jaar werkt Anna van Dongen als yogadocente in Stratum en nu sinds een jaar ook in Woensel. Naast de Hatha-Yoga heeft zij haar praktijk uitgebreid met zwangerschapsyoga en babymassage.

Maar wat is dan het verschil tussen yoga en zwangerschapsgymnastiek? Anna van Dongen doet haar best om het uit te leggen.
“In de zwangerschapsyoga ligt het accent op de hele zwangerschap en niet alleen op de bevalling. We werken veel met ademhalings- en ontspanningstechnieken. Deze twee handvatten gebruikt de moeder tijdens de bevalling om zo goed mogelijk de pijn van de weeën op te vangen. De aanstaande moeder en haar partner leren de zwangerschapsperiode zo optimaal mogelijk te ervaren. Zij maken contact met het groeiende kind in de baarmoeder.”
Zwangerschapsyoga wordt steeds meer toegankelijk voor de aanstaande moeder. Het is relatief nieuw. Oorspronkelijk komt de yoga uit India, maar de zwangerschapsyoga is pas veel later ontwikkeld, gebaseerd op de yoga die we vanuit India kennen.
Ingrid Peijnenburg is juist bevallen van haar derde kindje, Femke. Drie keer volgde zij een cursus zwangerschapsyoga. “Ik heb er tijdens de bevalling veel aan gehad. Ik voelde hoe ik de weeën op kon vangen. Doordat ik goed was voorbereid, voelde ik me zekerder. Daardoor kon ik bewust met de adem bezig zijn.”

Shelly Dassen is op dit moment zwanger van haar tweede kindje. Ook bij haar eerste zwangerschap volgde zij de cursus. Zij is het eens met Ingrid. “Tijdens de bevalling valt alles weg. Op dat moment kun je terugvallen op de technieken vanuit de yoga-cursus. Vooral het steeds terugkeren naar de adem heeft me geholpen. Dat gaf me een gevoel van controle.”
De zwangerschapsyoga zorgt voor een geestelijke en lichamelijke voorbereiding.

“Tijdens de lessen is er het lichamelijke deel. Via speciale houdingen en bewegingen probeert de moeder haar lichaam soepel en toegankelijk te maken, zodat de baby de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld zo harmonieus mogelijk kan ervaren.
Verder wordt er gewerkt met massagetechnieken en video's. Er wordt gekeken naar de verschillende baarhoudingen en ook is er ruimte om met elkaar te delen.
Er wordt aandacht besteed aan de geestelijke werking van de ademhaling, met name bij het omgaan met pijn, onrust en angst. Zwangerschapsyoga kun je volgen met of zonder partner. Het is niet noodzakelijk dat je al eerder aan yoga hebt gedaan.”